Näinhän vanha sanonta ei sano. Mutta jokaisessa väärin kirjoitetussa sananlaskussa on totuuden siemen. Meillä on nimittäin uusia kuteita, on collage- paitaa, pitkähihaista t-paitaa ja ihan lyhythihaista t-paitaakin. Mutta se siitä, panimolta niitä saa, tervetuloa ostoksille.

Vuoden vaihteessa astui voimaan myös uusi alkoholilaki. Ainakin osittain. Tästä on kohistu viime vuodet aikalailla, milloin se on menossa läpi, milloin ei. Ymmärtääkseni päätarkoitus lain uudistamisella oli nämä kuuluisat norminpurut sekä ylipäätänsä kymmenien vuosien vanhan lain saattaminen nykyaikaan. Julkinen keskustelu taasen kävi 0,8% alkoholipitoisuuden nostossa, limuviinoissa ja kuolevissa ihmisissä. Lopputulosta on jokseenkin vaikea lähteä arvioimaan, missä onnistuttiin ja missä ei, mutta näin alan toimijan kannalta toivon että seuraava lakiuudistus tapahtuu vuosikymmenten kuluttua. Tämä siitä syystä että minkä tahansa toimijan suhteen, tärkeintä on sen toiminnan ennustettavuus. Aina isoissa muutoksissa tähän tulee katkoksia ja nyt esimerkiksi me odottelemme eri viranomaisten tulkintoja laista, kuinka jatkossa kuuluu toimia. Olemme kuitenkin päättäneet jättää spekulaatiot toisaalle ja toimia kuten Matti Virmanen sen hyvin aikoinaan sanoi, ”näillä mennään”.

Vuosi 2017 oli tosiaankin mielenkiintoinen. Aloitimme panemaan pääsiäisen tienoilla, ensimmäiset pienet erät valmistuivat vapuksi ja lopulta kauppatoimitukset alkoivat juhannusviikolla. Olimme jo ensimmäisenä vuonna mukana muutamissa tapahtumissa ja saimme oluemme myyntiin melko lailla koko Suomeen. Joillain paikkakunnilla tosin saatamme olla yhdessä ravintolassa ja toisessa yhdessä kaupassa, mutta silti. Tästä myös iso kiitos meidän kumppaneille. Vuoden huipensi meidän ensimmäinen kansainvälinen kauppa, kun saimme oluemme myyntiin Tanskaan, jossa kävimmekin promoamassa Kööpenhaminassa.

Vuosi 2017 toi tullessaan myös merkittävän muutoksen, kun lähdimme mukaan pienpaahtimotoimintaan. Jesse Parkkalin ja Teija Lublinkhofin ammattitaito, yhdistettynä meidän brändiin saikin päivänvalon syyskuussa kun paahdoimme ensimmäiset erät kahvia. Alku on ollut vähintäänkin lupaava ja tulevaisuuteen on helppo katsoa positiivisesti, Jessen ja Teijan ammattitaitoon luottaen.

Vuosi 2018 tulee olemaan meille mielenkiintoinen. Lakiuudistus toki tuo oman lisänsä tähän, mutta ehkä kaikkein mielenkiintoisinta kuitenkin on se, että saamme tämän vuoden aikana oluemme laajemmin jakeluun kotimaassa. Lisäksi tuomme uusia oluita saataville, kesän kynnyksellä tulee seuraava RPS –sarja, eli kolme uutta olutta sekä jo helmikuussa valmistuu yhteistyöoluemme Fat Lizardin kanssa. Lisäksi tavoittelemme ainakin kahta uutta vientimaata, mahdollisesti jopa neljää.

Panimo tulee laajenemaan hieman, saimme lisätilaa n. 250 neliötä. Puolet tästä tulee menemään paahtimon tiloiksi, paahtimolaitteet saapuvat maahan helmi- ja maaliskuun aikana. Ei mene pitkään niin Siikarannassa tuoksuu kahvin paahto! Lisäksi tulemme hankkimaan lisää käymiskapasiteettia ja kasvamaan tätä kautta.

Mitä sitten sen jälkeen? Kuten entinen presidentti sen hyvin muotoili, ”ennustaminen on vaikeaa, varsinkin tulevaisuuden”. Mutta yhdestä asiasta voidaan olla varmoja, kivi – paperi – sakset ei ole koskaan maistunut näin hyvälle! #tastethegame